Zdrowe zamienniki cukru cz.3: erytrol

erytrol
Erytrytol to doskonały naturalny słodzik występujący w owocach, sfermentowanym jedzeniu i sosie sojowym. Jego słodkość odpowiada 75% słodkości sacharozy ale nie obciąża nas dodatkowymi kaloriami, ponieważ 100g erytrolu zawiera jedynie 20 kcal.
Ponieważ większość tego cukru wchłaniana jest już z jelita cienkiego wprost do ukłądu krwionośnego i nie trafia do jelita grubego, gdzie żyją bakterie, które mogłyby go rozłożyć, nie powoduje on popularnych dolegliwości ze strony uikładu pokarmowego, odczuwalnych przy spożyciu nadmiernych ilości klasycznych cukrów.

Ponadto, jego dodatkową zaletą w przeciwieństwie do białego cukru, jest fakt iż erytrol nie stanowi pożywki dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej i dzięki temu, podobnie jak ksylitol, zapobiega on powstawaniu próchnicy.

Najwżniejsze cechy erytrytolu: 
  • jest w 100% naturalny
  • posiada jedynie 0,2 kcal na 1g produktu
  • smakuje i wygląda jak cukier
  • jest bezpieczny dla diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi (IG = 0)
  • działa jako przeciwutleniacz w organizmie
  • nie wywołuje dolegliwości układu trawiennego
  • jest nieszkodliwy dla zębów

Prawdopodobnie największą zaletą tego zdrowego zamiennika cukru, jest jego cena. Ekonomiczne opakowanie 500g, można nabyć już za ok. 18 zł a dostępny jest w dobrych sklepach ze zdrową żynością oraz w lepszych marketach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>