Zdrowe zamienniki cukru cz.1: ksylitol – cukier brzozowy

cukier brzozowy
Do zdrowych zamienników cukru można zaliczyć produkty tak bardzo popularne jak miód, mniej powszechne słodkie syropy takie jak syrop daktylowy, klonowy lub też z agawy, różnego rodzaju słodziki w tym w 100% naturalny ze stewii oraz tzw. cukier z brzozy czyli ksylitol. 
 
To właśnie cukier brzozowy i jego zdrowotne właściwości są hitem ostatnich lat. Naturalny, dokładnie przebadany, uzyskiwany głównie w Finlandii z kory drzewa brzozy, równie słodki jak cukier rafinowany a posiadający prawie połowę mniej kalorii. Jego cenne właściwości nie kończą się na przyjemnym smaku i niskim indeksie glikemicznym. Ksylitol zwiększa przyswajalność wapnia, co sprawia, że powinny go stosować osoby starsze i chore na osteoporozę. Substancja ta ma również właściwości regenerujące i poprawiające odporność, wzmacnia układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości opóźniające procesy starzenia. Co więcej, ksylitol ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii, co szczególnie wykorzystywane jest przy produkcji gum do żucia słodzonych ksylitolem. Obniżają one ph w ustach i zapobiegają rozwojowi próchnicy. 
 
Ksylitolem w wielu przypadkach możemy zastąpić cukier rafinowany. Doskonale pasuje on do słodzenia herbaty lub kawy a także można go stosować jako dodatek do owocowych deserów, koktajli, do dosładzania konfitur itp. Trzeba jednak pamiętać, że nie można stosować go przy wypieku ciast drożdżowych ponieważ „zabija” on drożdże. Charakteryzuje się jednak wysoką odpornością na temperaturę i przy wypieku prostych ciastek, np. owsianych, będzie jak znalazł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>