Właściwości masła orzechowego 

masło orzechowe i migdałowe

Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 98% – 100% z orzechów to samo zdrowie. Prawda, jest kaloryczne. Tak samo jak orzechy. Ale czy komuś z Was odradzano kiedyś spożywania orzechów? Jeśli nie jesteś na nie uczulenie, zapewne nie. To bardzo pożywny i wartościowy pokarm. Kaloryczny, to prawda ale dlatego właśnie trzeba je jeść z umiarem. To samo dotyczy masła orzechowego.

Dziś zajmiemy się prawdziwym masłem orzechowym czyli masłem z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca czy też masłem migdałowym. Ominiemy masło z orzeszków ziemnych, ponieważ tak na prawdę nie są one orzechami, a należą do rodziny roślin strączkowatych.

Tak na prawdę wpis ten można by zakończyć stwierdzeniem, że każdy kto chce poznać właściwości masła migdałowego powinien zapoznać się bliżej z migdałami. Każdy kto chciałby włączyć do swojej diety masło z orzechów laskowych, powinien dowiedzieć się jakie wartości odżywcze zapewnią mu te pyszne orzechy. Po prostu prawdziwe masło orzechowe, to w 100% zmielone (wcześniej prażone) orzechy. Jeśli na etykiecie „produktu orzechowego”, bo tylko tak można go nazwać, widzicie takie składniki olej palmowy, cukier, odtłuszczone mleko, emulgatory, słodziki, barwniki i konserwanty, a ilość orzechów oscyluje w okolicach 60%-70%, omijajcie ten słoik z daleka. Równie dobrze możecie kupić sobie słoik Nutelli albo pudełko batoników orzechowych ;)

My artykuły w tym miejscu nie skończymy i pokażemy Wam chociażby dwa przykłady korzyści jakie płyną ze spożywania masła orzechowego. Zajmiemy się po kolei masłem z orzechów laskowych oraz masłem migdałowym. Dlatego też poniżej poznacie właściwości:

a) orzechów laskowych:

  • poprawiają prace układu pokarmowego wzmacniając śledzionę i żołądek,
  • poprawiają jakość krwi – zalecane szczególnie dla dzieci i ludzi chorych na anemię,
  • wzmacniają układ nerwowy przez co polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo,
  • poprawiają koncentrację oraz pozytywnie wpływają na samopoczucie ponieważ są bogate w witaminę B6 biorącą udział w produkcji serotoniny,
  • mają niski indeks glikemiczny,
  • są bogatym źródłem witaminy E tzw. witaminy młodości oraz kwasu foliowego, dlatego powinny na nie zwrócić uwagę kobiety  planujące zajście w ciążę,

b) migdałów:

  • charakteryzuje je wysoka zawartości argininy – aminokwasu, poprawiającego wydolność mięśni,
  • zawierają substancje antyoksydacyjne (zwalczających wolne rodniki),
  • obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podnosząc przy tym HDL, co przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia zawału serca, miażdżycy czy też udaru mózgu,
  • chronią przed cukrzycą oraz regulują poziom glikemii we krwi,
  • mają właściwości przeciwzapalne.

Prawdziwe masło orzechowe możecie zrobić własnoręcznie w domu. W internecie jest mnóstwo przepisów na jego przygotowanie. Należy jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii. Orzechy muszą być wcześniej prażone i nie możecie przesadzić z ilością dodawanego oleju (jakiegoś łagodnego np. kokosowego czy też rzepakowego). Jeśli nie zastosujecie się do tych uwag, Wasze masło może bardzo szybko spleśnieć. Wiele osób sądzi, że prażenie orzechów pozbawia ich cennych właściwości. Nic bardziej mylnego. Nie macie ich upiec. Maciej je tylko delikatnie prażyć na patelni. Dodawanie oleju ułatwia miksowanie orzechów na miazgę. Musicie mieć jednak bardzo mocny mikser i sporo cierpliwości aby sobie z tym poradzić. Dodawanie oleju ułatwia sprawę ale później, tak jak napisałem, możecie po kilku dniach odkryć pleśń w swoim słoiku. Pieniądze wyrzucone w błoto. Najbezpieczniej zakupić masło orzechowe w sklepie ze zdrową żywnością. Jest to nieco droższe rozwiązanie, ale gdy poszukacie w internecie wyjdzie Was to taniej niż w sklepie stacjonarnym. Praktycznie każdy eko sklep ma w swojej ofercie szeroką gamę tego typu produktów. Wystarczy tylko dobrze poszukać!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>