Masło orzechowe – moi ulubieńcy

Z pewnością zauważyliście już że jestem wielkim fanem masła orzechowego. Zaczęło się od tego, że któregoś dnia trafiłem na youtube na przepis na masło orzechowe. Zrobiłem je więc własnoręcznie stosując się do przepisu video. Było pyszne. Użyłem migdałów, i odrobiny oleju kokosowego. Zrobiłem 2 słoiki ale niestety kiedy po kilku dniach wykończyłem pierwszy z nich, okazało się że drugi spleśniał. Próbę własnego wyrobu masła migdałowego podejmowałem jeszcze dwukrotnie, niestety za każdym razem, po kilku dniach pojawiała się pleśń – mimo, iż trzymałem słoiki w lodówce. Zrezygnowany postanowiłem wybrać się do sklepu z ekologiczną żywnością i wypróbować kilka rodzajów kupnego masła. I tak próbuję ich do dziś :) Zjadłem już chyba większość z dostępnych na rynku, począwszy od tych najtańszych z nieco wzbogacanym składem, poprzez masła orzechowe ze średniej półki, kończąc na masłach i kremach ekologicznych z orzechów laskowych czy też z nerkowców. Dziś mam już swoją ulubioną trójkę i postanowiłem Wam ją dziś przedstawić. Każde z nich to masło z inne półki cenowej.

Masło orzechowe primavika bez soli i cukru

Pierwsze z nich to najbardziej popularny produkt z orzechów ziemnych czyli masło orzechowe primavika bez soli i cukru. Szczególnie często wybierane przez moich kolegów z siłowni. Duży 350g słoik i niska (ok.11 zł) cena sprawiają, że masło to dostępne jest dla każdego. Możecie je kupić w sklepach sieciowych oraz oczywiście w internecie, gdzie prawdopodobnie znajdziecie je nieco taniej.

Drugie, nieco droższe to mix z 4 rodzajów orzechów marki Rapunzel. Dostępny już raczej tylko w sklepach ekologicznych w nieco wyższej cenie, bo raczej powyżej 25 zł. To masło próbuje co kilka dni i na prawdę muszę się mocno pilnować aby nie zjeść całego słoika na raz! Jest przepyszne!

Mus z 4 orzechów RapunzelTrzecim z mojej wielkiej trójki jest Masło migdałowe prażone. Podobnie jak pozycja pierwsza jest to masło polskiej firmy Primavika. Mniejszy słoik ale bardzo atrakcyjna cena, bo zazwyczaj ok 13 zł. Dostępne w większości sklepów zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Najważniejsze jest jednak to, że migdały reprezentują zdecydowanie lepsze wartości niż np. orzeszki ziemne (które tak naprawdę są roślinami strąkowymi a nie orzechami). Koniecznie powinniście mieć w swoje spiżarni zawsze jedno masło na bazie migdałów!

Masło migdałowe prażone Primavika

I to by było chyba na tyle jeśli chodzi i moje ulubione masła orzechowe. Nie wiem jakie są Wasze ulubione produkty tego typu dlatego proszę o odzew w komentarzach. Może okaże się, że któregoś z nich jeszcze nie spróbowałem ;) Dajcie również znać w jakich sklepach zaopatrujecie się w masełko. Ja jestem trochę zbyt leniwy (ale się staram;) i zaopatruję się w masło w internecie. Całkiem szeroką ofertę masła orzechowego możecie znaleźć np. tutaj. Zdecydowanie mogę polecić ten sklep, całkiem dobre ceny i szybka wysyłka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>