Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie

jak upiec pełnoziarnisty chleb

 

 

Pieczenie chleba w domowym zaciszu to z pewnością nie jest tak łatwe zadanie jak przygotowanie prostego obiadu. Wymaga doświadczenia i cierpliwości. Niemniej jednak, jeśli już opanujemy tą sztukę, będziemy wykonywać tę czynność z regularnością. Własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie jest absolutnie nie porównywalny z takim, kupowanym w sklepie. Przekonacie się o tym sami i przekonają się o tym Wasi bliscy, którym dane będzie tego wypieku skosztować.

Ale przejdźmy do konkretów. Dla jednego bochenka chleba potrzebować będziemy:

  • 40g mąki żytniej razowej
  • 330g mąki orkiszowej razowej
  • 350ml ciepłej wody
  • porcję zakwasu
  • 4 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy, zioła lub ziarna (np. siemię lniane, sezam, mak, kminek)

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) oraz porcję zakwasu i znów dokładnie mieszamy. Odkładamy łyżkę ciasta (do szklanki) jako zakwas na następny chleb i wstawiamy do lodówki. Do miski z wyrobionym ciastem dodajemy sól oraz ulubione przyprawy. U mnie najczęściej jest to kminek lub przyprawa Kamis do chleba włoskiego. Znów dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do silikonowej foremki (keksówki). Na wierzch wysypujemy ulubione ziarna, siemię lniane lub mak. Całość lekko przyklepujemy łyżką aby później ziarna nie odpadały od powierzchni. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Oczywiście przepis powyżej to tylko szablon. Musicie trzymać się bazy, tj. 40g mąki żytniej, następnie dopełnienie innymi mąkami pełnoziarnistymi do 370g, 350ml wody i zakwas. Reszta zależy od Waszej fantazji. Możecie upiec chleb z dodatkiem płatków orkiszowy, z orzechami lub jagodami goji. Możecie skorzystać z bardziej wytrawnych składników, jak np. suszone pomidory. Możecie używać wszelkich przypraw i różnych ziaren. Eksperymentujcie i podzielcie się wrażeniami w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>