Naturalne marynaty do dań z grilla

Marynaty do dań z grilla
 
Sezon grillowy zdecydowanie w pełni. Piękna pogoda zachęca do wypadów za miasto, nad jezioro czy też na działkę ze znajomymi. W okresie letnim pokus na odstępstwa od diety jest bardzo dużo. Mogą to być pyszne lody lub zimne piwko na łonie natury. Również rozpalenie grilla jest dobrą okazją aby na chwile zapomnieć o dietetycznym reżimie i robiąc coś raczej dla ducha niż ciała, zapomnieć się na chwili podczas konsumowania kawałka karkówki. Wszystko jest dla ludzi i od czasu do czasu taka przerwa jest nam potrzebna. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach zdrowego żywienia, których przestrzegać trzeba również grillując. Przede wszystkim stawiamy na wysokiej jakości produkty i naturalne składniki. Nie ma mowy o kupowaniu marynowanego wcześniej mięsa z paczki – tylko świeże mięso od rzeźnika i własnoręcznie przygotowane marynaty na bazie naturalnych ziół i przypraw.
Aby ułatwić Wam to zadanie przedstawiamy poniżej kilka przepisów na naturalne i aromatyczne marynaty, które co najważniejsze nadadzą Waszym potrawom z grilla oryginalnych i niespotykanych smaków. Ilości składników, które widzicie poniżej wystarczą Wam na przygotowanie marynaty dla 1 do 1,5 kg mięsa. Nie zawierają one glutaminianu sodu ani soli. Przygotowane są na bazie zdrowych tłuszczów a przede wszystkim zostały już sprawdzone w praktyce przez ich autora z fajnego bloga pełnego dietetycznych przepisów, jakim jest Fitness Food Blog.

Marynata klasyczna

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 1/2 łyżeczki soli

Marynata klasyczna 2

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pół szklanki piwa
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 sprasowany ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • połowa startej cebuli

Marynata ziołowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego

Marynata ziołowa 2

  • 80ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Marynata cytrynowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • sprasowany czosnek (3 ząbki)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli

Marynata hawajska

  • 150ml soku ananasowego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 sprasowane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/8 łyżeczki starej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Marynata miodowa

  • ziołowa startej cebuli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Marynata do ryb

  • 100ml białego octu winnego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki sprasowanego czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>